Studii de caz: arhitectura

Proiectare asistata de calculator – moft sau necesitate în arhitectura?
A&AS - arh. Andrei Mihailescu

Înainte de toate vreau să amintesc despre libertatea avută pe parcursul întregii lucrări din partea beneficiarului. Foarte atent şi exigent în faza realizării ofertei iniţiale, beneficiarul ne-a acordat toată încrederea sa – şi pe care, prin atitudinea pe care am avut-o faţă de întregul proiect - am reuşit să nu i-o clătinăm nicicum. Prin poziţia noastră de antreprenor general al lucrării am reuşit ca, odată concretizat proiectul să-l punem în aplicare practic fără nici un compromis. Şi credeţi-mă – cei ce au o cât de mică legătură cu constructorul înţeleg mai bine – nu a fost un lucru simplu. Dar în final am reuşit şi eu consider asta o victorie împotriva compromisurilor de orice fel într-o perioadă în care „merge şi-aşa” este mai mult decât o vorbă, este o stare de fapt.

Variante preliminare

Interesant a fost modul în care a început acest proiect. Beneficiarul – care urma să plece în vacanţă – ne-a cerut ca în trei zile să-i oferim vreo două variante la care să se gândească. După ce am avut informaţiile primare – poziţia şi dimensiunea terenului, numărul de camere şi principalele funcţiuni ce se doreau – ne-am pus pe treabă. La finalul celor trei zile beneficiarul avea la dispoziţie două variante – cu planuri cotate, imagini randate din diverse poziţii (o mapă cu vreo 60 de desene). Vă daţi seama că dacă nu am fi apelat la proiectarea asistată de calculator nu am fi fost în stare să răspundem în acest fel cererii. Faptul că am lucrat pe calculator ne-a permis să facem foarte multe variante pentru fiecare zonă a casei dintre care în final am compus cele două variante predate clientului. Şi nu vă pot descrie plăcerea – întrecută doar de surpriză – cu care acesta a primit mapa la termenul pe care-l stabilisem.
Varianta finala
Vedere din exterior  
 
proiect
  executie
După ce s-au mai făcut câteva modificări şi s-a ales varianta finală am pornit la realizarea documentaţiei finale necesare constructorului.
De aici practic am avut libertate deplină de mişcare.
Au mai fost modificări pe parcursul realizării construcţiei – în general neesenţiale. Şi aici, de mare ajutor ne-a fost faptul că utilizând proiectarea asistată de calculator am avut un control foarte bun atât al volumelor cât şi al detaliilor şi asta se poate vedea bine din imagini. Faptul că beneficiarul a putut vedea exact cum va arăta casa lui – atât la exterior cât şi ca decorare interioară – i-a permis să hotărască modificările propuse încă din faza iniţială, a ofertării, când schimbările au fost uşor de făcut, cu implicaţii minime.
 
proiect
  executie
O primă modificare s-a făcut după turnarea fundaţiei. Forma mai specială – în speţă unghiurile cu valori deosebite – au fost destul de dificil de realizat. Astfel că după ce fundaţia a existat fizic s-au făcut relevee şi s-a corectat proiectul în funcţie de ea: unghiuri, lungimi, poziţii relative ale elementelor. Şi aici de un mare ajutor ne-a fost faptul că am utilizat proiectarea asistată de calculator: a fost suficient să tragem pe poziţie colţurile şi pereţii modificaţi şi am avut deja noile planuri, cu noile cote. Este un avantaj care-ţi oferă o viteză de reacţie deosebită.
Alte modificări au fost dictate de elementele concrete de decorare ce au fost achiziţionate – culoarea şi desenul parchetului, desenul/nuanţele faianţei şi gresiei etc. Astfel de modificări sunt inevitabile, mai ales astăzi, când oferta de componente este extrem de diversificată. Numai cine nu are pretenţia perfecţiunii nu admite astfel de modificări – din mers – care duc la creşterea valorii finale.
Detalii de interior    
executie
  proiect
O altă problemă care a apărut pe parcursul construcţiei a fost modul în care constructorul a abordat lucrarea. Pot spune că a fost o lucrare „prea mică, dar prea mare”. Prea mică prin volumul efectiv de construit şi prea mare prin diversitatea şi complexitatea detaliilor ce trebuiau rezolvate. O astfel de lucrare – unicat – este foarte dificil de abordat de constructor. O firmă mare nu are flexibilitatea realizării unicatului, iar o firmă mică nu are capacitatea şi experienţa unor lucrări speciale. Aici s-a simţit cel mai mult influenţa noastră ca antreprenor general. Faptul că aveam la dispoziţie modelul 3D al construcţiei ne-a permis să realizăm uşor şi precis un grad de detaliere deosebit. Astfel constructorul a avut la dispoziţie poziţia exactă, la milimetru, a prizelor, a caloriferelor, a traseelor de conducte şi aşa mai departe. În felul acesta noi ştiam exact ce-o să iasă, iar constructorul a avut la dispoziţie toate informaţiile de care avea nevoie.
executie
  proiect
Acum casa este gata. Clientul şi-a luat în primire locuinţa într-un timp record, iar noi ne bucurăm că am reuşit să facem totul fără compromisuri.
- Şi ce programe aţi utilizat la proiectare?
- Nemeteschek Allplan şi Cinema 4D.
© 2018 Nemetschek Romania Sales & Support SRL